Kronika budowy siedziby Instytutu Psychologii UMK

#



Archiwum Budowy
- Lipiec 2019; Sierpień 2019; Wrzesień 2019; Październik 2019; Listopad 2019: Grudzień 2019; Styczeń 2020; Luty 2020; Marzec 2020; Kwiecień 2020; Maj 2020; Czerwiec 2020



Lipiec 2020 - Dzień 350 - 02.07.2020


Mamy 350 dzień budowy - a robót zostało jeszcze bardzo dużo

Dzisiejszym tematem przewodnim będą stalowe szkielety.

#

Przy stalowym szkielecie szybu windy na niskim dachu kondygnacji -1 powstaje kolejny.


#

To nasz przyszły Skylab - czyli jedne w kraju laboratorium i jednocześnie dom dla krukowatych, które będą mogły tutaj pokazać pełnie swoich poznawczych możliwości a jednocześnie będą mieszkać wśród zieleni.


#

Na razie powstaje stalowy szkielet nośny konstrukcji


#

Stalowe belki malowane są na kolor .... stalowy


#

W wolierze będą 4 przedziały w których będzie mogło mieszkać od 4 do 8 osobników.


#

W korytarzu głównym "wyprostowano" kanały wentylacyjne.


#

Na kondygnacji +1 coraz więcej instalacji, ale tu prace są najmniej zaawansowane a za chwilę będziemy obchodzić rocznicę rozpoczęcia budowy.


#

Jedno jest pewne - nasze wiewiórki są szczęśliwe i też zaprzyjaźniają się z działem technicznym uniwersytetu :)


Lipiec 2020 - Dzień 358 - 10.07.2020


Zbliżamy się nieuchronnie do rocznicy rozpoczęcia budowy. Dlatego dzisiejsza fotorelacja będzie bardziej szczegółowa


#

Zaczynamy od tego, że spotkaliśmy przemiłe studentki Wydziału Sztuk Pięknych, które w ramach praktyk pracowały przy konserwacji naszej słynnej kosmicznej mozaiki na elewacji wschodniej. Wielkie zaangażowanie i zapał daje nam wiarę, że mozaika nigdy nie straci na swoim żywym blasku.


#

Budowę zaczynamy od centralnego habu gdzie będą przesiadywać studenci i pracownicy. Po lewej stronie widać fragment korytarza głównego, a po prawej fragment kafeterii. Rura kanalizacyjna na suficie wciąż woła do wykonawców - zakryjcie mnie... zakryjcie mnie :)


#

W kafeterii widać prace wykończeniowe, wejście do kuchni oraz okienko do zwrotu naczyń. Wciąż czekamy na przebudowę wejścia na taras do parku.


#

Nieopodal kafeterii, otwiera się widok na bibliotekę, czytelnię oraz czytelnie testów psychologicznych (po prawej w głębi za szybą której jeszcze nie ma). Tu będzie się świetnie uczyć i pracować.


#

Na przeciw okien czytelni testów po drugiej stronie głównego korytarza mieszczą się główne aule. Oto widok większej auli na 120 osób - kontynuowane są prace przy montażu instalacji wentylacyjnej.


#

Na powyższym zdjęciu patrzymy z korytarza wejścia do Centrum Psychoterapii na centralny hab dydaktyczny gdzie mieści się 6 sal dydaktycznych oraz 2 pokoje przeznaczone dla studentów, którzy będą mogli oczekiwać w nich na zajęcia lub pracować razem kolegami.


#

W gabinetach do prowadzenia psychoterapii na razie widać głównie części montowanej wentylacji. Na zdjęciu gabinet do terapii dzieci z rodzicami


#

A obok kolejny do terapii młodzieży.


#

A tutaj największe pomieszczenie ośrodka psychoterapeutycznego - sala do terapii grupowej z lustrem weneckim oraz salą dydaktyczną dla studentów specjalizacji psychologii klinicznej.

#

W centralnym habie dydaktycznym w największych salach seminaryjnych (na 35 osób) dalej trwa montaż instalacji wentylacyjnych.


#

Zaglądamy do najmniejszych sal habu dydaktycznego - tym razem na zdjęciu sala na semianaria magisterskie oraz laboratoria dla 12-14 osób.


#

Z centralnego habu dydaktycznego wychodzi się (na zdjęciu po prawej w głębi) do holu głównego z zabytkowymi ręcznie wykonanymi kaflami - które miejmy nadzieję, niebawem też przejdą proces renowacji). Na samym końcu korytarza widać kafeterię.


#

Schodzimy północno-zachodnią klatką schodową z Centrum Psychoterapii do Laboratoriów Instytutu - na poziomie -1. Na zdjęciu na wprost wejście do łazienki gdzie będzie można wziąć prysznic.

#

A oto główny korytarz habu badawczego - gdzie mieści się 14 laboratoriów, różnego typu. (laboratoria nr 15 (kliniczne) oraz nr 16 (skylab dla ptaków psychologii porównawczej) są na innych kondygnacjach.

#

Część laboratoriów jest już w dość zaawansowanym stanie robót.

#

.....ale są i takie gdzie jest jeszcze dużo do zrobienia.


#

W zalanych ulewnymi deszczami laboratoriach komputerowych trwa suszenie i demontaż uszkodzonych elementów


#

Za to pokój socjalny dla badaczy ma już wykończone ściany oraz zamontowany grzejnik.


#

Zobaczmy co się dzieje w budowanej wolierze (skylab nr 16)

#

Wciąż trwa montaż belek nośnych konstrukcji i wciąż na dach wychodzi się przez okno - drzwi będą dokładnie w miejscu gdzie otwarta jest krata. W tle widać szkielet szybu windy.



#

Drugie wejście do woliery będzie z połączenia schodów - a więc z drugiej kondygnacji gdzie będzie pokój kontrolny prowadzonych w wolierze badań.


#

Woliera będzie zadaszona (tu widać spadek dachu w stronę elewacji południowej), ale będzie to dach z przeźroczystego poliwęglanu, tak że promienie słoneczne będą docierać do wewnątrz. Na górze z lewej okno pokoju visiting professors, a po prawej dwa okna pokoju kontrolnego.


#

Ptaki z woliery będą widzieć ludzi podróżujących windą, a pasażerowie windy przez okno będą widzieć ptaki w wolierze :)


#

Pasażerowie windy będą też mieli widok na park od strony zachodniej oraz na mur oporowy, na którym w ramach konkursu dla studentów i pracowników Wydziału Sztuk Pięknych powstanie mural o tematyce psychologicznej.


#

A to widok z woliery na nasze dwa wołające o remont w II etapie garaże - w których będzie mieścił się terenowy sprzęt badawczy wraz z kajakiem psychologów porównawczych, oraz będzie parkowana przyczepa z łodzią w ramach współpracy z kolegami z Katedry Hydrobiologii Wydziału Biologii i Nauk Weterynaryjnych. W tle widać wejście do Centrum Psychoterapii (jeszcze bez schodów).

#

Zajrzyjmy do wnętrza jednego z garaży i uwiecznijmy widok przed remontem. Hmmm... wyglądana to że w latach 70-tych XXw budowano je z czego popadnie - na 3 ściany przypadają cztery różne rodzaje cegieł począwszy od klinkieru po lewej kończąc na pustakach w głębi. Imponujące!


#

Na najwyższej kondygnacji gdzie będą pokoje pracowników - wreszcie postawiono nową ścianę działową. Wcześniej korytarz w tym miejscu miał normalną szerokość (jak na zdjęciu w głębi) Teraz korytarz przed przeszkloną salą konferencyjną (gdzie będą obrony prac dyplomowych) będzie miał reprezentacyjną formę.


#

Trzy pokoje będą teraz trochę mniejsze ale i tak z powodzeniem będą nadawać się do pracy.


#

Na koniec zdjęcie z naszego pełnego ciszy i życia parku. Zadanie dla etologów amatorów - znajdź zajączka :).



Lipiec 2020 - Dzień 373 - 25.07.2020


Minął już rok od rozpoczęcia budowy. Pogoda jest dla robót budowlanych łaskawa - a letnie deszcze testują jakość prac wykonawcy.


#

Wiewiórka z naszego rewiru przychodzi do działu techniczego regularnie tak jak my


#

Naprawiono i uszczelniono dach na przyziemiu nad pracowniami komputerowymi. Zobaczymy jak popoda z jakim skutkiem :)


#

Dach będzie jednocześnie podłogą woliery wyłożoną płytkami mrozoodpornymi.


#

Tak - dokładnie to tu ma spływać woda deszczowa oraz woda używana do mycia podłogi woliery.


#

Zające nie są zadowolone bo wykopano potężny rów od strony elewacji zachodniej pod nowe przyłącze energetyczne.


#

W budynku widać efekty pracy ekipy elekryków bo coraz więcej szafek rozdzielczych wypełnia się podłoczeniami prowadzonymi do bezpieczników.


#

Coraz więcej też zwisa kabli przeznaczonych do zasilania oświetlenia sufitowego. Zarówno w korytarzach....

#

... jak i salach.


#

Do prac renowacyjnych schodów jeszcze daleko, ale na razie uzupełnia się brakujące stopnie w związku z obniżeniem podłogi na kondygnacji -1.

I tak na budowie mija pierwszy miesiąc wakacji.